https://sites.google.com/site/busoalarc/busojaras-program                                                  

Vidák csoport bemutatkozása
 

Sok fiatalt felölelő, régi múltra visszatekintő hagyományőrző csoport. Eszközeik: szamaras fogat, a félelmetes hangú ágyú, faeke, a dunai átkelésre szolgált ladik, amin egy szalmabábu van elhelyezve.

A szamaras szekeret, jelszavakkal feliratozzák. Így pl. „Drmaj kesu poklade su”, ami az jelenti: „Rázd, a tököd farsang van”.

Sokféle száraz növénnyel, terménnyel díszítik fel ezeket a járműveket: szárított csöves paprikával, fokhagymafüzérrel, csöves kukoricával, a korsótök, lopótök termésével, kukoricaszárral, náddal. Ősi, pogány hatást is tükröznek az állati eredetű díszítő elemek: koponyák, hólyagok stb.

Régebben a busók ekét is húztak magukkal. Eredetileg a termékenységvarázslás célját szolgálta, mivel jelképesen felszántották az udvart és vetettek is.

 

Farsang, farsang, háromnapi farsang,
Itt is adnak, amit adnak
Ez is Isten háza,
Szálljon le rája
Az Isten áldása,
Hat lóval, hat ökörrel
Három borjas tehénnel,
Egy aranyos ekével.

 

A XX. század kezdete körül Mohácson és a horvátországi Baranyában a szokás az ellenkezőjébe fordult. Ezután már bosszúból szántották fel annak a gazdának az udvarát, aki nem fogadta kellőképpen a busókat. Majd a köztudatban hosszú időn át csak az emléke élt, most újra felelevenítésre került.

Alföldön a telet jelképező szalmabábu elégetésével vettek búcsút a hosszú téltől. A palócoknál pl. virágvasárnapon került sor pl. a kiszehajtásra. A kisze jellegzetes böjti eledel: savanyú gyümölcs- vagy korpaleves, amit télen át nagyon meguntak az emberek, és meg akartak szabadulni tőle. A leányok az előző évben férjhez ment menyecske ruháiba öltöztettek egy szalmabábot, mely a kiszét szimbolizálta. A bábot elvitték a legközelebbi patakig, és éneklés közben levetve a ruháit, vízbe dobták. Ilyenkor abból, hogy a víz a bábot hogyan és merre viszi, jövendöltek a jelen lévők férjhez meneteléről. A kiszeégetés jelképe régen Mohácson is jelen volt, manapság a vasárnapi napon a máglyára égetik el.

2012-es busójáráson megjelent a csoportban egy kecskefogat is.

K‎‏‎‎‎‎‎‎‎‏‏‏‏‎‏‎‎‎‏‎‎‏‎‎‎‏‏‏‏‏‎‎‏‏‏‏‎‏‏‎‎‎‎‏‎‎‏‎‏‎‎‏‏‏‏‎‏‏‏‏‎‏‏‎‎‎‎‎‎‏‎‎‏‏‎‏‎‏‎‎‎‏‏‏‏‏‎‏‎‎‏‏ocsidíszítés

 

Vidák család archívomából


Szombati kocsidíszítés